Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az elégedettség ritka ékessége
  2022-12-22 07:47:19, csütörtök
 
  Az elégedettség ritka ékessége

,,És láttam, hogy minden fáradozást és sikeres munkát az emberek kölcsönös irigysége kísér. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés! Az ostoba karba teszi a kezét, és tönkreteszi önmagát. Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót hajszoltan és hasztalan erőlködéssel." (Prédikátor 4,4-6)

Több mint háromszáz évvel ezelőtt Jeremiah Burroughs írt egy könyvet, amely keresztény klasszikus lett. A cím elárulja az egész történetet: A keresztény elégedettség ritka ékessége. Azt állítja, hogy az igazi megelégedettség azt jelenti, hogy hálás szívvel fogadjuk el, amit Isten adott nekünk, ugyanakkor elutasítjuk a status quo-t (fennálló állapotot). A hívőknek egyszerre kell elégedettnek és elégedetlennek lenniük.

Ezt a kényes egyensúlyt nem könnyű megtalálni, és még nehezebb megtartani. Salamon óva int a szélsőségektől. Egyfelől a mások iránti irigység nagyon sok mindenre ösztönöz bennünket. Látjuk, hogy mi van nekik, és azt akarjuk, hogy nekünk is legyen - és még annál több is. Ez arra késztet egyeseket, hogy munkamániásokká váljanak, akik azért élnek, hogy dolgozzanak, ahelyett, hogy azért dolgoznának, hogy éljenek. Másfelől könnyű hátradőlni, összecsukni a kezünket, lazán venni, és nézni a világot. A munkamániás kiégeti magát, míg a lusta bolond tönkreteszi magát - és a családját és a barátait, akik megpróbálják összeszedni a darabokat.

Sokkal jobban tetszik a 6. versben szereplő mértéktartás. Jobb, ha van egy kis pénz a bankban és béke otthon, mint ha van egy millió dollárunk és a válóperes bíróságon van találkánk.

Egy keményen dolgozó, A-típusú vállalati ügyvéd egy délután véletlenül meglátott egy kereskedelmi halászt, akit a templomból ismert, és aki lógó lábakkal lógott a mólóról, miközben két fiatal fiának segített rákot fogni. "Miért nem horgászol odakint?" - kérdezte.
"Mert mára már elég halat fogtam - mondta a halász.
"Miért nem fogsz több halat, mint amennyire szükséged van?"
"Mit csinálnék velük?" - válaszolta a halász.
"Több pénzt kereshetnél, és vehetnél egy jobb csónakot, hogy mélyebbre mehess, és több halat foghass. Aztán vehetnél egy egész flottányi hajót. Hamarosan gazdag lennél, mint én."
"És akkor mit csinálnék?"
"Leülnél és élveznéd az életet."
"Mit gondolsz, mit csinálok most?" - válaszolta a halász.

Ez nem a tétlenség mellett szóló érv, hanem a kiegyensúlyozott életmódra való felhívás. A bölcs ember felismeri, hogy egyes dolgok többet számítanak, mint mások, hogy a karriered nem az önértékelésed fokmérője, hogy a több pénz nem helyettesítheti a szeretett emberekkel való együttlét örömét.

Az elégedettség azt jelenti, hogy mindened megvan, amire most szükséged van. Ha többre lenne szükséged, Isten megadná neked. Dolgozz keményen, de ne tedd a munkát isteneddé. Amikor azt akarod, amid már megvan, akkor felfedezted az elégedettség ritka ékességét.

Atyám, dicsérlek Téged, hogy mindenem megvan, amire szükségem van ebben a pillanatban. Taníts meg élvezni azt, amim már megvan. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Címkék: kiegyensúlyozott, helyettesítheti, munkamániásokká, megelégedettség, szélsőségektől, elégedetlennek, önértékelésed, erőlködéssel, mértéktartás, megpróbálják, elégedettség, elégedettnek, hiábavalóság, kereskedelmi, dolgozzanak, kereshetnél, összecsukni, tönkreteszi, összeszedni, munkamániás, elutasítjuk, felfedezted, pillanatban, dolgoznának, hajszoltan, fáradozást, prédikátor, keresztény, klasszikus, templomból, megtalálni, hátradőlni, történetet, válaszolta, megtartani, egyensúlyt, elégedettség ritka, emberek kölcsönös, ostoba karba, marokra valót, egész történetet, keresztény elégedettség, igazi megelégedettség, status quo-t, hívőknek egyszerre, kényes egyensúlyt, mások iránti, munkamániás kiégeti, lusta bolond, millió dollárunk, válóperes bíróságon, keményen dolgozó, Jeremiah Burroughs,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png férfi  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Hazára minden embernek szükség...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Akarat  Png telefon  Gonosz démon-álarc  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogy lehet megtartani  Nem tudhatod  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem méltó hozzád  Idő  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Akarat  Nem számIt  Hogy lehet megtartani  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Makszim Gorkij gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Garai Gábor - Takarítás  Kövesd a cowboyt!  Albert Einsteinről  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Gonosz démon-álarc  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Szívem tiéd  Irgalom és ítélet  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Erdőn  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Fekete István - Akác  Alvó cicák  A sors  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
elégedettség ritka, emberek kölcsönös, ostoba karba, marokra valót, egész történetet, keresztény elégedettség, igazi megelégedettség, status quo-t, hívőknek egyszerre, kényes egyensúlyt, mások iránti, munkamániás kiégeti, lusta bolond, millió dollárunk, válóperes bíróságon, keményen dolgozó, délután véletlenül, kereskedelmi halászt, templomból ismert, jobb csónakot, egész flottányi, tétlenség mellett, kiegyensúlyozott életmódra, bölcs ember, önértékelésed fokmérője, több pénz, szeretett emberekkel, munkát isteneddé, kiegyensúlyozott, helyettesítheti, munkamániásokká, megelégedettség, szélsőségektől, elégedetlennek, önértékelésed, erőlködéssel, mértéktartás, megpróbálják, elégedettség, elégedettnek, hiábavalóság, kereskedelmi, dolgozzanak, kereshetnél, összecsukni, tönkreteszi, összeszedni, munkamániás, elutasítjuk, felfedezted, pillanatban, dolgoznának, hajszoltan, fáradozást, prédikátor, keresztény, klasszikus, templomból, megtalálni, hátradőlni, történetet, válaszolta, megtartani, egyensúlyt, véletlenül, ugyanakkor, emberekkel, számítanak, pritchard, egyszerre, szükséged, karriered, irigysége, együttlét, állapotot, isteneddé, szeretett, fokmérője, felismeri, egyeseket, bennünket, csinálnék, életmódra, erőlködés, találkánk, hamarosan, darabokat, dicsérlek, meglátott, amennyire, bíróságon, válóperes, családját, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 37458
  • e Hónap: 66770
  • e Év: 254572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.